Beste Fjorden om te Vissen in Noorwegen

Een Fjord in Noorwegen wat ook wel bekent staat als een van de beste Fjorden om in te vissen in Noorwegen.

De beste Fjorden om te vissen in Noorwegen, is een unieke ervaring die elke visliefhebber minstens één keer moet meemaken. Deze diepe inhammen, gevormd door gletsjers, bieden een serene omgeving en een rijke biodiversiteit. Voor mij is vissen in de fjorden niet alleen een hobby, maar een manier om volledig op te gaan in de natuur. Of het nu gaat om de opwinding van de eerste beet of de rust die je vindt midden in de natuur, de fjorden van Noorwegen bieden het allemaal.

Wat maakt een fjord tot een goede vislocatie?

De beste fjorden om te vissen in Noorwegen zijn ideaal vanwege hun diepte, koude temperaturen en rijke voedingsstoffen. Deze kenmerken maken het een perfect leefgebied voor veel vissoorten. Daarnaast zorgt het natuurlijke voedselrijke water voor gezonde vispopulaties. Het belang van duurzaam vissen en behoud in deze gebieden kan niet genoeg benadrukt worden. Door de natuur te respecteren, zorgen we ervoor dat toekomstige generaties ook nog kunnen genieten van deze prachtige vislocaties.

De 11 beste Fjorden om te Vissen in Noorwegen

1. Sognefjord

De Sognefjord, gelegen in het westen van Noorwegen, is de langste en diepste fjord van het land. Met een lengte van 204 kilometer en een diepte van meer dan 1300 meter, strekt de fjord zich uit van de kustplaats Skjolden tot aan de Noordzee. Het gebied staat bekend om zijn spectaculaire landschappen, variërend van steile kliffen tot groene valleien. Vissen is hier een populaire activiteit, waarbij je soorten zoals kabeljauw, haring en zalm kunt vangen. De Sognefjord is goed toegankelijk en omgeven door pittoreske dorpjes, waardoor het een ideale bestemming is voor zowel toeristen als vissers.

Sognefjord: Extra Details

 • Locatie: West-Noorwegen
 • Vissoorten: Kabeljauw, haring, zalm
 • Beste tijden om te vissen: Het hele jaar door, met een piek in de zomer
 • Bijzondere kenmerken: Toegankelijkheid, pittoreske dorpjes, spectaculaire landschappen

Bezienswaardigheden rondom de Sognefjord

Naast vissen biedt de Sognefjord talloze andere activiteiten en bezienswaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld de beroemde staafkerk van Urnes bezoeken, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ook zijn er verschillende wandelroutes, zoals de populaire Besseggen-rug, die een adembenemend uitzicht biedt over de fjord en de omliggende bergen.

De Sognefjord combineert natuurlijke schoonheid met uitstekende vismogelijkheden, waardoor het een topbestemming is voor vissers en natuurliefhebbers.

2. Hardangerfjord

De Hardangerfjord, gelegen in het westen van Noorwegen, is de op twee na langste fjord van het land, met een lengte van ongeveer 179 kilometer. Deze fjord staat bekend om zijn adembenemende landschap, met schilderachtige bergen, watervallen en vruchtbare boomgaarden. De regio is beroemd om zijn fruitteelt, vooral appels en kersen, die gedijen in het milde klimaat.

Vissen in de Hardangerfjord

 • Vissoorten: Zalm en forel
 • Beste tijden om te vissen: Van mei tot september, wanneer de vis stroomafwaarts zwemt om te paaien.
 • Bijzondere kenmerken: Prachtige natuur, fruitboomgaarden, en nabijgelegen gletsjers zoals de Folgefonna.

Activiteiten rondom de Hardangerfjord

Naast vissen kun je in de Hardangerfjord genieten van diverse andere activiteiten. Bezoek bijvoorbeeld de beroemde Vøringsfossen-waterval of maak een wandeltocht naar de Folgefonna-gletsjer. Ook de Hardanger National Tourist Route biedt een schilderachtige autorit met prachtige uitzichten over de fjord en omliggende landschappen.

De Hardangerfjord combineert natuurlijke schoonheid met uitstekende vismogelijkheden, waardoor het een ideale bestemming is voor zowel vissers als natuurliefhebbers.

3. Geirangerfjord

De Geirangerfjord, gelegen in het westen van Noorwegen, is een van de meest iconische fjorden ter wereld. Met zijn steile kliffen, indrukwekkende watervallen en diepblauwe wateren biedt deze fjord een adembenemend landschap dat jaarlijks duizenden toeristen trekt. Het gebied is erkend als UNESCO-werelderfgoed en staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en rijke biodiversiteit.

Vissen in de Geirangerfjord

 • Vissoorten: Kabeljauw en koolvis.
 • Beste tijden om te vissen: Zomermaanden, wanneer het weer milder is en de visactiviteit hoog.
 • Bijzondere kenmerken: Steile kliffen en spectaculaire watervallen zoals de Zeven Zusters en de Bruidssluier.

Activiteiten rondom de Geirangerfjord

Naast vissen biedt de Geirangerfjord tal van andere activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld een boottocht maken om de indrukwekkende watervallen van dichtbij te bewonderen, of wandelen langs de talloze paden die adembenemende uitzichten bieden. Ook het Geirangerfjord Visitors Center biedt inzicht in de geologie en geschiedenis van de fjord.

De Geirangerfjord is een perfecte combinatie van natuurlijke pracht en uitstekende vismogelijkheden, waardoor het een topbestemming is voor zowel avonturiers als rustzoekers.

4. Nærøyfjord

De Nærøyfjord, een zijtak van de Sognefjord, is een van de smalste en meest schilderachtige fjorden van Noorwegen. Het staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. De steile kliffen, groene valleien en watervallen maken het tot een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en vissers. Het is een van de beste fjorden om te vissen in Noorwegen.

Vissen in de Nærøyfjord

 • Vissoorten: Zalm en makreel.
 • Beste tijden om te vissen: Lente en zomer.
 • Bijzondere kenmerken: Smalste fjord ter wereld, waardoor het een uniek visavontuur biedt.

Activiteiten rondom de Nærøyfjord

Naast vissen kun je in de Nærøyfjord genieten van prachtige wandelingen en boottochten. Het nabijgelegen dorp Gudvangen is een uitstekend startpunt voor verkenningstochten. De fjord biedt ook uitstekende mogelijkheden voor kajakken, waardoor je de majestueuze omgeving vanuit een uniek perspectief kunt ervaren.

De Nærøyfjord biedt een rustige, schilderachtige omgeving met rijke vismogelijkheden, ideaal voor diegenen die willen ontsnappen aan de drukte en genieten van de natuur.

5. Lysefjord

De Aurlandsfjord, een zijtak van de Sognefjord, staat bekend om zijn serene schoonheid en pittoreske dorpjes. Deze fjord biedt een rustige omgeving met prachtige landschappen en een rijke biodiversiteit.

Vissen in de Aurlandsfjord

 • Vissoorten: Zalm en forel.
 • Beste tijden om te vissen: Mei tot september.
 • Bijzondere kenmerken: Rustige wateren, minder toeristisch dan andere fjorden.

Activiteiten rondom de Aurlandsfjord

Naast vissen kun je in de Aurlandsfjord genieten van schilderachtige wandelingen en boottochten. Bezoek het dorp Flåm, bekend om de Flåmsbana, een van de mooiste treinreizen ter wereld. De fjord biedt ook uitstekende mogelijkheden voor kajakken en het verkennen van de omliggende bergen.

De Aurlandsfjord combineert natuurlijke schoonheid met uitstekende vismogelijkheden, waardoor het een ideale bestemming is voor vissers en natuurliefhebbers die op zoek zijn naar rust en avontuur.

6. Aurlandsfjord

De Aurlandsfjord is een schilderachtige zijtak van de Sognefjord, bekend om zijn serene schoonheid en pittoreske dorpjes. Deze fjord biedt een rustige omgeving met spectaculaire landschappen en een rijke biodiversiteit, ideaal voor vissers en natuurliefhebbers.

Vissen in de Aurlandsfjord

 • Vissoorten: Zalm en forel.
 • Beste tijden om te vissen: Mei tot september.
 • Bijzondere kenmerken: Rustige wateren, minder toeristisch, wat het ideaal maakt voor een rustige viservaring.

Activiteiten rondom de Aurlandsfjord

Naast vissen kun je genieten van schilderachtige wandelingen en boottochten. Het dorp Flåm, bekend om de beroemde Flåmsbana-treinreis, biedt een uitstekende uitvalsbasis voor verkenningstochten. De fjord is ook perfect voor kajakken, wat je de mogelijkheid geeft om de indrukwekkende omgeving vanaf het water te verkennen.

De Aurlandsfjord combineert adembenemende natuurlijke schoonheid met uitstekende vismogelijkheden, waardoor het een topbestemming is voor iedereen die op zoek is naar rust en avontuur.

7. Trollfjord

De Trollfjord, gelegen tussen de Lofoten en Vesterålen in Noord-Noorwegen, is beroemd om zijn spectaculaire smalle doorgang en steile bergwanden. Met een lengte van slechts 2 kilometer en een breedte van 100 meter op het smalste punt, biedt deze fjord een unieke en dramatische omgeving.

Vissen in de Trollfjord

 • Vissoorten: Kabeljauw en schelvis.
 • Beste tijden om te vissen: Lente en zomer.
 • Bijzondere kenmerken: Smalle doorgang, indrukwekkende natuurlijke omgeving.

Activiteiten rondom de Trollfjord

Naast vissen kun je genieten van boottochten die je dicht langs de steile kliffen voeren. De fjord is ook een populaire plek voor kajakken, wat je een prachtig perspectief biedt op de omringende natuur. De nabijgelegen dorpen en de unieke landschappen maken de Trollfjord tot een onvergetelijke bestemming voor avonturiers.

De Trollfjord combineert dramatische natuurlijke schoonheid met uitstekende vismogelijkheden, waardoor het een must-visit locatie is voor iedereen die Noorwegen bezoekt.

8. Oslofjord

De Oslofjord, gelegen nabij de Noorse hoofdstad Oslo, is een van de meest toegankelijke fjorden van Noorwegen. Deze fjord, met een lengte van ongeveer 100 kilometer, biedt een mix van stedelijke en natuurlijke schoonheid. Het gebied is populair bij zowel lokale bewoners als toeristen vanwege de vele recreatieve mogelijkheden.

Vissen in de Oslofjord

 • Vissoorten: Kabeljauw, makreel en zalm.
 • Beste tijden om te vissen: Het hele jaar door, met piekmomenten in de zomer.
 • Bijzondere kenmerken: Gemakkelijke toegang en nabijheid van stedelijke voorzieningen.

Activiteiten rondom de Oslofjord

Naast vissen kun je genieten van talloze andere activiteiten. De fjord is perfect voor zeilen, kajakken en zwemmen. Bovendien zijn er vele wandelpaden en stranden langs de kustlijn. Het nabijgelegen Oslo biedt culturele attracties zoals musea, parken en restaurants, wat een bezoek aan de Oslofjord nog aantrekkelijker maakt.

De Oslofjord combineert stedelijke voorzieningen met natuurlijke schoonheid, waardoor het een veelzijdige bestemming is voor zowel recreatie als ontspanning.

9. Finnafjord

De Finnafjord, een van de minder bekende fjorden in Noorwegen, biedt een rustige en afgelegen omgeving, ideaal voor vissers die op zoek zijn naar een serene ervaring. Gelegen in een schilderachtig deel van het land, is deze fjord minder toeristisch, waardoor het een verborgen parel is voor visliefhebbers.

Vissen in de Finnafjord

 • Vissoorten: Zalm en forel.
 • Beste tijden om te vissen: Voorjaar en zomer.
 • Bijzondere kenmerken: Rustige wateren en afgelegen locatie, wat een unieke en ontspannen viservaring biedt.

Activiteiten rondom de Finnafjord

Naast vissen kun je genieten van wandelen en kajakken in een ongerepte natuurlijke omgeving. De afwezigheid van grote toeristische drukte maakt het een perfecte plek voor rustzoekers. De omliggende natuur biedt prachtige landschappen, ideaal voor fotografie en natuurwandelingen.

De Finnafjord combineert kalmte met natuurlijke schoonheid, waardoor het een perfecte bestemming is voor diegenen die op zoek zijn naar een authentieke en rustige viservaring in Noorwegen.

10. Romsdalsfjord

De Romsdalsfjord, gelegen in het westen van Noorwegen, is een van de mooiste en meest diverse fjorden van het land. Het fjord, dat zich uitstrekt van Molde tot Åndalsnes, biedt een adembenemend landschap met hoge bergen, diepe wateren en groene valleien.

Vissen in de Romsdalsfjord

 • Vissoorten: Kabeljauw, heilbot en pollak.
 • Beste tijden om te vissen: Het hele jaar door, met de beste resultaten in de lente.
 • Bijzondere kenmerken: Diverse vispopulaties en schilderachtige omgeving.

Activiteiten rondom de Romsdalsfjord

Naast vissen biedt de Romsdalsfjord tal van andere activiteiten. Je kunt wandelen op de beroemde Romsdalseggen-bergkam, genieten van kajaktochten op het fjord of een bezoek brengen aan de pittoreske dorpjes langs de kust. De omliggende bergen, zoals de Trollveggen, bieden spectaculaire uitzichten en uitdagende klimroutes.

De Romsdalsfjord combineert natuurlijke schoonheid met uitstekende vismogelijkheden, waardoor het een perfecte bestemming is voor zowel vissers als natuurliefhebbers die op zoek zijn naar avontuur en ontspanning.

11. Trondheimsfjord

De Trondheimsfjord, gelegen in het midden van Noorwegen nabij Trondheim, is de op twee na langste fjord van het land, met een lengte van ongeveer 130 kilometer. Deze fjord is breed en diep, wat het tot een uitstekende vislocatie maakt. De omgeving is rijk aan natuurlijke schoonheid en biedt talloze recreatiemogelijkheden. Het is een van de beste fjorden om te vissen in Noorwegen.

Vissen in de Trondheimsfjord

 • Vissoorten: Kabeljauw, zalm en schelvis.
 • Beste tijden om te vissen: Zomer en herfst.
 • Bijzondere kenmerken: Groot en diep, met diverse vismogelijkheden en een rijke biodiversiteit.

Activiteiten rondom de Trondheimsfjord

Naast vissen kun je genieten van wandelen, kajakken en het verkennen van de stad Trondheim, die een rijke geschiedenis en culturele bezienswaardigheden biedt. Bezoek de Nidarosdom, de belangrijkste kathedraal van Noorwegen, of maak een wandeling langs de historische houten gebouwen in de wijk Bakklandet.

De Trondheimsfjord combineert uitstekende vismogelijkheden met culturele en natuurlijke attracties, waardoor het een ideale bestemming is voor zowel vissers als toeristen.

Visuitrusting en Technieken

Om te fjordvissen in Noorwegen heb je de juiste uitrusting nodig. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Uitrusting: Sterke hengels, robuuste reels en duurzame lijnen.
 • Aas: Levende aas zoals wormen of kunstmatig aas zoals jigs en pluggen.
 • Technieken: Diepzeevissen met behulp van lood of trolling voor grotere soorten.

Regelgeving en Visvergunningen

Vissen in Noorwegen vereist een visvergunning. Hier zijn enkele regels om in gedachten te houden:

 • Vergunning: Verkrijgbaar bij lokale toeristenbureaus of online.
 • Regels: Respecteer vangstlimieten en beschermde gebieden.
 • Seizoensgebonden beperkingen: Controleer de lokale voorschriften voor specifieke vissoorten.

Duurzaam Vissen en Behoud

Duurzaam vissen is cruciaal voor het behoud van de fjorden en hun ecosystemen. Hier zijn enkele tips:

 • Respecteer de natuur: Laat geen afval achter en volg de regels.
 • Catch and release: Overweeg om gevangen vissen terug te zetten.
 • Lokale initiatieven: Steun organisaties die zich inzetten voor het behoud van de fjorden.

Conclusie

De beste fjorden om te vissen in Noorwegen bieden een unieke en onvergetelijke viservaring. Met de juiste uitrusting, kennis en respect voor de natuur, kun je genieten van een geweldige visreis. Of je nu vist voor de sport, de rust of de uitdaging, de fjorden van Noorwegen hebben het allemaal. Dus pak je hengel en ontdek deze adembenemende locaties voor jou zelf!

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de belangrijkste vissoorten in de Noorse fjorden?

Kabeljauw, zalm, forel en makreel zijn de belangrijkste soorten.

Heb ik een visvergunning nodig voor de Noorse fjorden?

Ja, een visvergunning is vereist en dat kan je lokaal of online worden verkregen.

Wat is de beste tijd van het jaar om in de fjorden van Noorwegen te vissen?

Dit hangt af van de vissoort, maar de lente en zomer zijn over het algemeen de beste tijden.

Kan ik mijn eigen uitrusting meenemen?

Ja, je kunt je eigen uitrusting meenemen, maar zorg ervoor dat deze geschikt is voor diepzeevissen.

Wat zijn de beste technieken voor fjordvissen in Noorwegen?

Diepzeevissen met lood of trolling zijn effectieve technieken voor fjordvissen.

Milan Hof

Milan Hof

Articles: 242
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties.