De Braam: Een Stekelige Schoenheid in de Diepte

De braam

Verborgen in de dieptes van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee, betovert de braam (Brama brama) met zijn unieke uiterlijk, fascinerend gedrag en belangrijke rol in het ecosysteem. Deze onbekende schoonheid, ook wel braam genoemd, is meer dan een stekelige vis: het is een wonderbaarlijke creatie die ons nog veel kan leren over de geheimen van de oceaan. In deze uitgebreide gids duiken we dieper in de wereld van de braam.

Uiterlijk: Plat en Stekelig met Opvallende Kleuren

De braam is een platte, ovale vis met een stevig lichaam dat tot 1 meter lang kan worden. De kop is groot en stomp, met een kleine bek en grote ogen. De rugvin is hoog en puntig, terwijl de aarsvin lang en laag is. De staartvin is gevorkt. De vis is opvallend gekleurd, met een zilveren lichaam en een blauwachtige of groene rug. De flanken zijn bedekt met kleine, donkere vlekjes en de vinnen hebben een geelachtige of rode tint. De schubben van de vis zijn klein en cycloïd, wat betekent dat ze glad en rond zijn zonder kammen of stekels.

Habitat: Diepzeebewoner met Breed Verbreidingsgebied

De braam is een zoutwatervis die leeft in de diepere wateren van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. De vis komt voor in de dieptes van 50 tot 1000 meter, maar wordt nog vaker gezien op dieptes van 200 t/m 500 meter. De vis prefereert gebieden met een harde zand- of grindbodem, waar hij op zoek gaat naar voedsel.

Voeding: Alleseter met Voorkeur voor Vis

De braam is een alleseter die zich voedt met een breed scala aan prooien. Hij eet graag kleine vissen, kreeftjes, inktvissen, wormen en andere bodemdieren. De vis is een opportunistische jager en past zijn dieet aan wat er in zijn omgeving beschikbaar is.

Lees meer over de braam.1

Voortplanting: Eieren in Slierten

De braam is een eierleggend dier. De voortplantingsperiode vindt plaats in de lente en de zomer. Het mannetje en het vrouwtje komen samen in paaigronden op zanderige of grindachtige bodems. Het vrouwtje legt duizenden kleine eieren in lange, slierten. De eieren worden bevrucht door het mannetje en komen na ongeveer 10 dagen uit. De kleine visjes zijn planktonisch en leven in de waterkolom totdat ze groot genoeg zijn om naar de bodem te zakken.

Gedrag: Schoolvis met Dagelijkse Migraties

De braam is een schoolvis die in grote groepen tot wel duizenden individuen leeft. De scholen van braamvissen migreren ’s nachts naar ondiepere wateren om te foerageren en keren overdag terug naar diepere wateren. De vis is een snelle zwemmer die snelheden tot 50 km/u kan halen.

Bedreigingen: Overbevissing en Habitatverlies

De braam wordt bedreigd door overbevissing. De vis is een populaire vangst voor de commerciële visserij, met name in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Overbevissing heeft geleid tot een aanzienlijke afname van de populaties braamvissen in deze gebieden. De vis wordt ook bedreigd door habitatverlies door vervuiling, baggeren en de aanleg van windmolenparken op zee.

Instandhoudingsinspanningen: Bescherming van Gebieden en Duurzame Visserij

Er zijn verschillende inspanningen gaande om de braam te beschermen. Beschermde gebieden worden opgericht waar de vis zich ongestoord kan voortplanten en voeden. Er worden ook maatregelen genomen om de overbevissing van de vis te reguleren en te bevorderen duurzame visserijpraktijken.

De Braam: Een Belangrijke Schakel in het Ecosysteem

De braam speelt een belangrijke rol in het ecosysteem van de oceaan. Hij is een belangrijke prooi voor roofdieren zoals haaien, tonijnen en dolfijnen. De vis helpt ook om de populaties van kleine vissen en ongewervelde dieren in toom te houden. De uitwerpselen van de vis dienen als voedselbron voor plankton en andere zeedieren.

De Braam in de Wetenschap

De braam is een belangrijk onderzoeksobject voor wetenschappers. De vis wordt bestudeerd om meer te leren over de ecologie van de oceaan, de effecten van overbevissing en de impact van klimaatverandering op zeeleven.

De Braam in de Kunst en Cultuur

De braam is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars en schrijvers. De vis wordt vaak afgebeeld in schilderijen, sculpturen en gedichten. De vis speelt ook een rol in de folklore van verschillende culturen.

De Toekomst van de Braam

De toekomst van de braam is onzeker. Overbevissing, habitatverlies en klimaatverandering vormen een ernstige bedreiging voor de populaties braam vissen. Het is belangrijk om maatregelen te nemen om deze unieke vis te beschermen en zijn belangrijke rol in het ecosysteem van de oceaan te garanderen.

Conclusie

De braam is een fascinerende en belangrijke vis die nog veel te bieden heeft. Door meer te leren over deze onbekende schoonheid kunnen we de oceaan beter begrijpen en onze inspanningen richten op de bescherming van dit waardevolle ecosysteem.

Bekijk ook de andere zoutwatervissoorten in Nederland.

Wat vind Jij van de braam?

  1. ↩︎
Milan Hof

Milan Hof

Articles: 242
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties.