De Engelse Poon: Een Prachtige Roofvis in Nederlandse Wateren

De Engelse poon

Wat je moet weten over de Engelse poon

Verscholen in de diepere delen van de Noordzee en langs de Nederlandse kust, glijdt de Engelse poon (Chelidonichthys cuculus), een prachtige roofvis met unieke kenmerken, sierlijk door het water. Met zijn opvallende rode vinnen, gedrongen lichaam en lange stekels op de kop, is deze vis een fascinerende verschijning in het onderwaterlandschap. In dit blogartikel belichten we de kenmerken van de Engelse poon. Met aandacht voor zijn uiterlijk, gedrag, voortplanting, habitat, voeding, ecologische rol, visserij en bedreigingen.

Uiterlijk: Opvallend Rood en Gedrongen Lichaam

De Engelse poon kan een lengte tot 50 cm bereiken. Het lichaam is gedrongen en ovaalvormig, met een grote kop en een brede bek. De schubben zijn klein en glad. De rugvin, de anaalvin en de borstvinnen zijn rood of oranje, met zwarte vlekken. De staartvin is donkerbruin of zwart. De kop van de Engelse poon is bedekt met beenplaten en stekels. De ogen zijn klein en geel.

Gedrag: Bodembewoner en Snelle Jager

De Engelse poon is een bodembewoner die de meeste tijd op de zeebodem doorbrengt. Hij gebruikt zijn lange stekels om zich te verplaatsen en te camoufleren op de zanderige of grindachtige bodem. De poon is een snelle jager die jaagt op kleine vissen, garnalen, krabben en andere ongewervelde dieren. Hij gebruikt zijn scherpe tanden om zijn prooi te grijpen en te verslinden.

Voortplanting: Paaien in Diep Water

De Engelse poon paait in het voorjaar in diep water. Het vrouwtje legt duizenden kleine eieren die door het mannetje worden bevrucht. De eieren komen na enkele weken uit en de jonge poons, “larven” genoemd, drijven met de stroming mee. Na enkele maanden vestigen de jonge poons zich op de zeebodem.

Lees meer over de Engelse poon.

Habitat: Noordzee en Langs de Nederlandse Kust

De Engelse poon prefereert diepe wateren met een zanderige of grindachtige bodem. Hij komt voor in de Noordzee en langs de Nederlandse kust. De poon is vooral te vinden in de Waddenzee, de Oosterschelde en het Haringvliet.

Voeding: Kleine Vissen, Garnalen, Krabben en Andere Ongewervelde Dieren

De poon is een carnivoor die jaagt op kleine vissen, garnalen, krabben en andere ongewervelde dieren. Hij gebruikt zijn scherpe tanden om zijn prooi te grijpen en te verslinden. De poon speelt een belangrijke rol in het ecosysteem door de populaties van zijn prooidieren in toom te houden.

Ecologische Rol: Belangrijke Schakel in het Ecosysteem

De Engelse poon speelt een belangrijke rol in het ecosysteem van de Noordzee en de Nederlandse kustwateren. Hij helpt om de populaties van kleine vissen, garnalen en krabben in toom te houden. De poon is ook een voedselbron voor grotere vissen, zeehonden en zeevogels.

Visserij: Recreatieve Vangst en Commerciële Visserij

De poon is een populaire vis voor sportvissers. Hij wordt ook commercieel gevangen, maar in mindere mate dan andere platvissen. De vangst van de poon is gereguleerd om de populatie te beschermen.

Bedreigingen: Habitatverlies, Vervuiling en Overbevissing

De grootste bedreigingen voor de poon zijn habitatverlies door windmolenparken en baggerwerkzaamheden, vervuiling van de wateren door chemicaliën en overbemesting, en overbevissing. Klimaatverandering kan ook een bedreiging vormen voor de poon, doordat deze kan leiden tot veranderingen in de watertemperatuur en het zoutgehalte.

De Toekomst Veiligstellen: Duurzame Visserij en Bescherming van de Habitat

Om de toekomst van de poon veilig te stellen, is het belangrijk om inspanningen te leveren om zijn habitat te beschermen tegen verdere aantasting door windmolenparken en baggerwerkzaamheden. Vervuiling van de wateren door chemicaliën en overbemesting moet worden aangepakt door strengere regels en betere naleving. Overbevissing moet worden tegengegaan door duurzame visserijmethoden toe te passen en de quota te controleren.

Wat u kunt doen om te helpen:

  • Koop geen Engelse poon die op een niet-duurzame manier is gevangen.
  • Ondersteun organisaties die zich inzetten voor de bescherming van de Noordzee en de Nederlandse kustwateren.
  • Laat uw stem horen: Vraag uw lokale en nationale politici om meer te doen voor de bescherming van de Engelse poon en andere vissoorten.
  • Leer meer over de Engelse poon en deel uw kennis met anderen.

Samen kunnen we een verschil maken en ervoor zorgen dat de Engelse poon een prachtige en belangrijke vissoort blijft in de Noordzee en de Nederlandse kustwateren.

Bekijk ook de andere zoutwatervissoorten in Nederland.

Wat vind Jij van de Engelse poon?

Milan Hof

Milan Hof

Articles: 242
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties.