De Franse Tong: Een Platte Schoonheid met Verborgen Stekels

De franse tong

Wat je moet weten over de franse tong

Verscholen op de zanderige en modderige bodems van de Nederlandse wateren, ligt de Franse tong (Solea solea), een platvis met een fascinerend uiterlijk en unieke kenmerken. Met zijn ovale lichaam, gladde huid en opvallende ogen aan beide zijden van zijn kop, is deze vis een meester van camouflage. In dit blogartikel belichten we de kenmerken van de Franse tong in meer dan 300 woorden, met aandacht voor zijn uiterlijk, gedrag, voortplanting, habitat, voeding, ecologische rol, visserij en bedreigingen.

Uiterlijk: Plat en Glad met Ogen aan Beide Zijden

De Franse tong kan een lengte tot 70 cm bereiken, met een gemiddelde lengte van 40 cm. Het lichaam is ovaal en plat, met de ogen aan beide zijden van de kop. De bovenkant van de vis is bruin of groen met donkere vlekken, terwijl de onderkant wit is. De Franse tong heeft een gladde huid zonder schubben.

Gedrag: Nachtelijke Jager en Meester van Camouflage

De Franse tong is een nachtelijke jager die zich overdag ingraaft in het zand of de modder om zich te camoufleren. Hij jaagt op kleine vissen, wormen, garnalen en kreeftjes. De Franse tong is een langzame zwemmer, maar hij is zeer efficiënt in het vinden van zijn prooi dankzij zijn scherpe ogen en gevoelige tastzintuigen.

Voortplanting: Eieren in de Waterkolom

De voortplanting van de tong vindt plaats in het voorjaar en de zomer. Het mannetje en het vrouwtje paren in open water. Het vrouwtje legt dan miljoenen kleine eieren die in de waterkolom drijven. De eieren komen na enkele dagen uit en de larven ontwikkelen zich tot kleine visjes.

Habitat: Zanderige en Modderige Bodems

De tong prefereert zanderige en modderige bodems in ondiepe wateren tot een diepte van 100 meter. Hij komt voor langs de kusten van Europa, inclusief de Noordzee, de Oostzee en de Middellandse Zee. In Nederland is de tong vooral te vinden in de Waddenzee, het Markermeer en de Oosterschelde.

Lees meer over de franse tong.1

Voeding: Kleine Vissen, Wormen, Garnalen en Kreeftjes

De Franse tong is een carnivoor die jaagt op kleine vissen, wormen, garnalen en kreeftjes. Hij gebruikt zijn platte lichaam om zich te verstoppen op de bodem van de zee en zijn lange mond om zijn prooi op te zuigen. De Franse tong speelt een belangrijke rol in het ecosysteem door de populaties van zijn prooidieren in toom te houden.

Ecologische Rol: Belangrijke Schakel in het Ecosysteem

De tong speelt een belangrijke rol in het ecosysteem door de populaties van zijn prooidieren in toom te houden. Hij helpt ook bij het schoonhouden van de bodem van de zee door dode dieren en ander afval op te ruimen. De Franse tong is zelf een voedselbron voor grotere vissen, zeehonden en zeevogels.

Visserij: Commerciële en Recreatieve Vangst

De tong is een commerciële vissoort die met trawlers en netten wordt gevangen. Hij is ook een populaire vis voor de recreatieve visserij. De Franse tong is een kwetsbare soort en overbevissing kan een bedreiging vormen.

Bedreigingen: Habitatverlies, Vervuiling en Overbevissing

De grootste bedreigingen voor de tong zijn habitatverlies door kustontwikkeling en baggerwerkzaamheden, vervuiling van de zee door chemicaliën en overbemesting, en overbevissing. Klimaatverandering kan ook een bedreiging vormen voor de tong, doordat deze kan leiden tot veranderingen in de watertemperatuur en het zoutgehalte.

De Toekomst Veiligstellen: Duurzame Visserij en Bescherming van de Habitat

Om de toekomst van de tong veilig te stellen, is het belangrijk om inspanningen te leveren om zijn habitat te beschermen tegen verdere aantasting door kustontwikkeling en baggerwerkzaamheden. Vervuiling van de zee moet worden tegengegaan door het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en het verminderen van overbemesting. Overbevissing kan worden aangepakt door het instellen van duurzame visquota en het gebruik van selectieve vismethoden die de tong sparen.

Tips voor het Observeren van Franse Tongen

  • Vissen in ondiepe wateren met zanderige of modderige bodems.
  • Let goed op platte vissen met ogen aan beide zijden van de kop.
  • Gebruik een hengel met een bodemlood en wormen of garnalen als aas.
  • Wees geduldig, want de Franse tong is een langzame zwemmer.
  • Respecteer de natuurlijke omgeving en laat geen sporen achter.

Bekijk ook de andere zoutwatervissoorten in Nederland.

Wat vind Jij van de franse tong?

  1. ↩︎
Milan Hof

Milan Hof

Articles: 242
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties.