De Tiendoornige stekelbaars: Een klein wonder met schoonheid!

De Tiendoornige stekelbaars

De Tiendoornige stekelbaars (Pungitius pungitius) is een kleine, inheemse vis die in zoet- en brakwaterhabitats in Europa en Noord-Amerika te vinden is. Ondanks zijn bescheiden formaat, van maximaal 12 cm, is deze vis een fascinerend wezen met een unieke schoonheid en een belangrijke rol in het ecosysteem.

Uiterlijk

De Tiendoornige stekelbaars heeft een langwerpig, slank lichaam met een afgeplatte buik. De kop is klein en spits met prominente ogen. De rug is bruin of olijfkleurig met donkere vlekken, terwijl de buik wit is. De vinnen zijn doorschijnend met donkere randen. De naam van de vis is afgeleid van de tien stekels die zich op zijn rug bevinden.

Habitat

De stekelbaars prefereert helder water met een begroeide bodem. Hij is te vinden in ondiepe plassen, meren, sloten en riviermondingen. De vis kan ook in brakwater overleven.

Voedsel

De stekelbaars is een carnivoor die zich voedt met kleine ongewervelden, zoals insectenlarven, schaaldieren en wormen. Hij kan ook kleine vissen en viskuit eten.

Lees meer over de tiendoornige stekelbaars1.

Voortplanting

De paaiperiode van de stekelbaars vindt plaats in het voorjaar. De mannetjes bouwen nesten van plantenresten waar de vrouwtjes hun eieren in leggen. De mannetjes bewaken de eieren totdat ze uitkomen.

Bedreigingen

De Tiendoornige stekelbaars is een bedreigde diersoort. De belangrijkste bedreigingen zijn habitatverlies door watervervuiling, verstedelijking en landbouw. Ook de introductie van exotische vissoorten kan een bedreiging vormen voor de stekelbaars.

Ecosysteemfunctie

De Tiendoornige stekelbaars speelt een belangrijke rol in het ecosysteem. Hij is een voedselbron voor andere vissen en vogels. De stekelbaars helpt ook om de waterkwaliteit te verbeteren door algen en detritus te eten.

Instandhoudingsmaatregelen

Er worden verschillende maatregelen genomen om de Tiendoornige stekelbaars te beschermen. Deze maatregelen omvatten het herstellen van habitats, het bestrijden van watervervuiling en het kweken van de vissen in viskwekerijen.

De toekomst van de Tiendoornige stekelbaars

De toekomst van de Tiendoornige stekelbaars is onzeker. De bedreigingen voor de soort zijn groot, maar er worden inspanningen gedaan om de vis te beschermen. Het is belangrijk dat we deze inspanningen voortzetten om te zorgen dat deze prachtige en unieke vissoort voor toekomstige generaties behouden blijft.

Extra informatie

  • De stekelbaars is een indicatorsoort voor de waterkwaliteit.
  • De vis is een belangrijke schakel in de voedselketen.
  • De stekelbaars is een symbool van de biodiversiteit van Europa.

Naast de bovenstaande informatie, zijn hier nog enkele interessante feiten over de Tiendoornige stekelbaars

  • De vis kan tot 4 jaar oud worden.
  • De stekelbaars is een scholenvis.
  • De vis is een populaire aquariumvis.
  • De stekelbaars is een belangrijk studieobject voor wetenschappers.

De stekelbaars is een kleine vis met een groot verhaal. We hebben de verantwoordelijkheid om deze prachtige en unieke soort te beschermen en te zorgen dat zijn verhaal nog lang kan worden verteld.

Bekijk ook de andere zoetwatervissoorten in Nederland.

Wat vind Jij van de Tiendoornige stekelbaars?

  1. ↩︎
Milan Hof

Milan Hof

Articles: 242
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties.