De Zalm Wonderen: Ontdekkingen die Je Kijk Verandert!

De zalm

De fascinerende trek van de zalm: een reis van leven en dood

De zalm is een wonderbaarlijke vis die een unieke en uitdagende levenscyclus doormaakt. Geboren in de rivier, migreert hij naar de oceaan om te volwassen te worden, en keert dan terug naar zijn geboorteplaats om te paaien en te sterven. Deze epische reis, die duizenden kilometers kan omvatten, is een getuigenis van de kracht en het instinct van deze vis.

Een leven in twee werelden:

De zalm begint zijn leven als een klein ei in de grindbedding van een rivier. Na het uitkomen leven de jonge zalmen, par genoemd, in de rivier totdat ze oud genoeg zijn om de oceaan te trotseren. Op dit moment ondergaan ze een fysiologische transformatie, genaamd smoltificatie, die hen voorbereidt op het zoute water.

Lees meer over de soorten zalm1

De uitdaging van de oceaan:

Eenmaal in de oceaan voedt de vis zich met plankton, kleine vissen en andere organismen. De Atlantische zalm kan tot wel 3 jaar in de oceaan doorbrengen, terwijl de Pacifische zalm soorten 1 tot 5 jaar op zee verblijven.

De onweerstaanbare roep van de rivier:

Wanneer de vis geslachtsrijp is, wordt hij aangetrokken door een onweerstaanbare drang om terug te keren naar de rivier waar hij geboren is. De vis navigeert met behulp van verschillende zintuigen, waaronder zijn reukvermogen, magnetoreceptie en het waarnemen van gepolariseerd licht.

Een hindernissenbaan:

De terugkeer naar de rivier is een beproeving. De vis moet stroomversnellingen overwinnen, watervallen beklimmen en obstakels zoals dammen en sluizen omzeilen. Predatoren vormen ook een constante bedreiging.

Een nieuw begin:

De zalm die de rivier bereiken, zijn uitgeput en vermagerd. Ze paaien in grindbeddingen, waarbij de vrouwtjes hun eieren leggen en de mannetjes ze bevruchten. Na het paaien sterven de meeste zalmen, waardoor hun lichaam essentiële voedingsstoffen toevoegt aan de rivier en de volgende generatie vis helpt te voeden.

De cirkel is rond:

De eieren die de zalm heeft gelegd, komen na een paar maanden uit. De jonge zalmen zullen de rivier bewonen totdat ze oud genoeg zijn om hun eigen reis naar de oceaan te beginnen. Zo wordt de cyclus van leven en dood van de vis voortgezet, een fascinerend en inspirerend schouwspel van de natuur.

De symbolische waarde van de zalm:

De zalm is een symbool van kracht, doorzettingsvermogen en vastberadenheid. De reis van de vis tegen de stroom in is een inspiratie voor mensen over de hele wereld. De vis is ook een belangrijke bron van voedsel en inkomsten voor veel gemeenschappen.

De bedreigingen voor de zalm:

Helaas wordt de zalm bedreigd door overbevissing, habitatverlies, watervervuiling en klimaatverandering. Het is belangrijk om deze bedreigingen aan te pakken en de zalmpopulaties te beschermen voor toekomstige generaties.

De toekomst van de zalm:

Er worden verschillende inspanningen gedaan om de zalmpopulaties te beschermen en te herstellen. Deze inspanningen omvatten het beheer van visserijquota, het herstellen van habitats, het kweken van zalm in viskwekerijen en het voorlichten van het publiek over de bedreigingen voor de vis.

De zalm is een prachtige en fascinerende vis die een belangrijke rol speelt in het ecosysteem. We hebben de verantwoordelijkheid om deze iconische soort te beschermen en ervoor te zorgen dat de zalm zijn epische reis voor altijd kan maken.

Bekijk ook de andere zoetwatervissoorten in Nederland.

Wat vind Jij van de zalm?

  1. ↩︎
Milan Hof

Milan Hof

Articles: 242
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties.