De Europese Meerval: Een gigantische roofvis in onze wateren

De Europese Meerval

Wat je moet weten over de Europese meerval

De Europese meerval (Silurus glanis), ook wel bekend als de meerval of de palingmeerval, is een gigantische roofvis die in Europa en Azië te vinden is. Deze vis is geliefd bij vissers vanwege zijn kracht, snelheid en smakelijke vlees.

Uiterlijk

De Europese meerval heeft een langgerekt, alenachtig lichaam met een afgeplatte buik. De kop is groot en breed met prominente ogen. De rug is grijs of bruin van kleur met donkere vlekken, terwijl de buik wit of zilverkleurig is. De vinnen zijn groot en krachtig. De meerval heeft acht bekdraden rond zijn mond.

Habitat

De meerval prefereert helder, stromend of stilstaand water met een begroeide bodem. Hij is te vinden in rivieren, meren, plassen, kanalen en estuaria. De vis kan ook in brakwater overleven.

Voedsel

De Europese meerval is een carnivoor die zich voedt met vissen, kreeftachtigen, wormen, vogels en kleine zoogdieren. Hij kan ook aas eten.

Voortplanting

De paaiperiode van de meerval vindt plaats in het voorjaar. De volwassen vissen trekken naar ondiepe wateren waar de vrouwtjes hun eieren leggen in nesten die door de mannetjes worden bewaakt. De jongen komen na een paar dagen uit.

Lees meer over de Europese meerval.1

Bedreigingen

De meerval is een exotische soort in Nederland en België. In zijn oorspronkelijke leefgebied is de meerval niet bedreigd, maar in Europa kan hij een bedreiging vormen voor inheemse vissoorten.

Ecosysteemfunctie

De meerval speelt een belangrijke rol in het ecosysteem. Hij helpt om de populatie van kleine vissen en waterdieren in toom te houden. De meerval is ook een voedselbron voor andere vissen, zeehonden en vogels.

In Nederland en België

De Europese meerval is in de jaren 1970 in Nederland en België uitgezet. De vis heeft zich sindsdien snel verspreid en is nu in alle grote wateren te vinden. De meerval is een populaire vissoort in de hengelsport.

Extra informatie

  • De meerval kan tot 2,5 meter lang worden en tot 100 jaar oud worden.
  • De meerval is de grootste zoetwatervis in Europa.
  • De meerval is een symbool van kracht en mysterie.
  • De meerval is een belangrijke schakel in de voedselketen.

De Europese meerval is een fascinerende vis met een belangrijke rol in het ecosysteem. We hebben de verantwoordelijkheid om deze unieke soort te monitoren en te beheren om te zorgen dat zijn verhaal nog lang kan worden verteld.

Bekijk ook de andere zoetwatervissoorten in Nederland.

Wat vind Jij van de Europese meerval?

  1. ↩︎
Milan Hof

Milan Hof

Articles: 252
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties.